31 lipca 2013

Penne z porami i kurczakiem

Uwielbiam wszystkie typy makaronów, mogłabym jeść je codziennie. O to przepis na szybki makaron z sosem śmietanowym. Pyszny, łatwy. Polecam :)

 Składniki:

  • opakowanie makaronu penne
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 pory
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500ml śmietanki 30 %
  • serek topiony śmietankowy
  • sól, pieprz
  • bazylia
Pierś kurczaka kroimy w paseczki. Zagotowujemy wodę i dodajemy kostkę rosołową, wrzucamy naszego kurczaka i gotujemy. Gdy nasz kurczak się gotuje kroimy cebulę i czosnek w kosteczkę. Pora kroimy w plasterki. Rozgrzewamy patelnie i smażymy cebulę na łyżce masła do złotego koloru. Dodajemy pora  i czosnek i czekamy aż zmięknie. Wlewamy śmietankę, solimy i pieprzymy i dodajemy bazylię. Zagotowujemy i dodajemy serek topiony. Podczas gdy nasz serek się rozpuszcza sprawdzamy kurczaka czy się ugotował, jeśli tak odcedzamy i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy wg. zaleceń producenta. Sos i makaron mieszamy razem, smacznego :).


28 lipca 2013

Roladki z serem fetą i papryką

Mój dzisiejszy obiad roladki z filetów z kurczaka. Co niedzielę mama robi kotlety, kotlety, kotlety. Postanowiłam wykorzystać jej nieobecność i zrobić wreszcie coś  innego, o to efekty.

 Składnik:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/3 czerwonej papryki
  • ser feta (2/3 kostki)
  • bazylia
  • pieprz
  • olej
  • wykałaczki

Filety kroimy na duże płaty, rozbijamy. Fetę mieszamy z pokrojoną papryką w kosteczkę dodajemy łyżeczkę bazylii. Nakładamy na nasze filety i zawijamy w roladki. Zabezpieczamy wykałaczkami aby nasz ser nie uciekał podczas pieczenia. Podsmażamy ze wszystkich stron  i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok 25 min w 180 C.



27 lipca 2013

Pancakes z sosem malinowym

Przepyszne naleśniczki, na śniadanie, obiad czy kolacje. Fajne na deser. Puszyste milusie co tu jeszcze można dodać, hmmm... nic trzeba spróbować.
Mam dla was też  informacje dotyczącą fajnego konkursu, a organizuje go moja siostra studentka Akademii Sztuk Pięknych. Do wygrania grafika, informacje na jej Facebooku ( KLIK ). Jeśli ktoś uważa, że nie ma szczęścia można również zakupić i fajnie przyozdobić swoją kuchnie, salon, dom jej grafikami. Wszystkie grafiki do kupienia są na jej blogu ( KLIK ).
Składniki na pancakes:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy
Mleko z jajkami miksujemy, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Później dodajemy resztę składników i odstawiamy na 15 min. Aby uzyskać efekt jak na zdjęciu ja do 1/3 części  ciasta dodałam łyżkę kakao i podczas smażenia gdy nalałam ciasto jasne na to nalewałam  troszkę ciasta ciemnego. Placki smażymy na teflonowej patelni na średnim ogniu, nie dodajemy tłuszczu.



Składniki na sos malinowy:

  • szklanka malin (mogą być mrożone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie łyżka miodu
Maliny smażymy na małym ogniu z cukrem pudrem. Czekamy aż się rozpadną, dodajemy miód ciągle mieszając. Odstawiamy.

Placki przekładamy sosem malinowym w celu uzyskania torciku. Dekorujemy malinami, miętą i sosem czekoladowym.


24 lipca 2013

Placuszki z cukini

Sezon na cukinie uważam za otwarty. Co rok cukinia króluje w mojej kuchni i co rok już pod koniec mam jej dosyć. Leczo, placuszki, kotlety wszystko co możliwe z cukinii. Zawsze rośnie nam tak dużo, że ją rozdajemy byle się jej pozbyć ;-). A teraz coś o przepisie, placuszki wymyśliłam ja o ile dobrze pamiętam. Są szybkie, można do nich dać co aktualnie mamy w lodówce, szynkę, parówki, pomidory czy marchewkę. Idealne na późny obiad czy też wczesną kolację.


Składniki na dużą porcję:

  • ok. 2 kg cukinia
  • 20 dag szynki
  • 2 duże cebule
  • natka pietruszki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • 3 ząbki czosnku 
Cukinie obieramy, wykrawamy środek. Trzemy na małych bądź dużych oczkach. Posypujemy solą aby woda odeszła. Cebule, szynkę i czosnek kroimy w kosteczkę. Gdy nasza cukinia wypuściła już sporo wody, dobrze odsączamy i przekładamy do miski. Dodajemy nasze pokrojone składniki, jajka, mąkę, posiekaną pietruszkę. Solimy i pieprzymy do  smaku oraz przyprawiamy ziołami, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy po łyżce na jednego placuszka  i smażymy ok. 3-4 min na każdej stornie. Przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar oleju.



21 lipca 2013

Burger/dip czosnkowy/ sos do burgerów

Dalsza część moich burgerów z małym opóźnieniem.

Składniki na kotlety (5 sztuk po 150g):

  • 75dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  •  pieprz
  • natka pietruszki
Wszystkie składniki mieszamy razem, pieprzymy do smaku. Formujemy nasze burgery. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie, posypujemy z jednej strony kotleta solą i smażymy na posolonej stronie. Po 4-5 min odwracamy na drugą stronę uprzednio również posoloną. Gdy robimy cheeseburgery kładziemy na burgera ser.

Składniki na dip czosnkowy:

  • 200ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
Nasz jogurt przekładamy do miseczki, przez praskę przeciskamy czosnek dodajemy do jogurtu. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 15 min  aby smaki się połączyły.

Składniki na sos do burgerów:

  • 6-7 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki curry
  • sól pieprz
Wszystkie składniki mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.


Składniki na całego burgera:

  • liście sałaty
  • plastry pomidora
  • plastry sparzonej cebuli
  • plastry korniszonów
  • bułki na hamburgery (przepis )
Bułkę kroimy na dwie części podpiekamy na patelni. Na dół kładziemy sałatę, pomidory, ogórki, mięso. Polewamy dipem czosnkowym i zakrywamy górną częścią która jest posmarowana sosem do burgerów. Naszego burgera podajemy z sałatą, frytkami bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami ( podgotowuje ziemniaczki, odcedzam wykładam na brytfankę i piekę przez ok 30 min w 180C z termoobiegiem)



19 lipca 2013

Bułeczki do burgerów

Dawno mnie tu nie było, dzisiejszy i jutrzejszy przepis jest zainspirowany moją wycieczką do Kielc  i zawitanie w restauracji American Home z Kuchennych rewolucji. Spróbowałam tam cheeseburgera. Był przepyszny, mięso bardzo aromatyczne i sos louisiana. Polecam tą knajpę i przepyszne burgery.
Mój dzisiejszy przepis znalazłam na blogu mojetworyprzetwory tylko ja zamiast drożdży świeżych  użyłam drożdży suchych.Wyszły pachnące i mięciutkie.


Składniki:
  • 235 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 55 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 560 g mąki pszennej 
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • ziarna sezamu
Mleko, wodę i masło podgrzewamy w garnuszku. Mąkę, drożdże, cukier i sól mieszamy w dużej misce. Dodajemy mleko i jajko, zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę (przykrywamy ściereczką). Po godzinie formujemy bułeczki, ja robiłam bardzo duże. Odstawiamy do wyrośnięcia (40min). Gdy nasze bułeczki już wyrosły smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200C) na 15-20 min do złocistego koloru.

15 lipca 2013

Risotto z pieczarkami

Po raz pierwszy robiłam risotto. Chodziło za mną miesiąc no i nadszedł dzień w którym je zrobiłam. Minęła godzina, a ja dalej czuje ten smak. Zapach grzybów rozszedł się po całym domu, mmm. Kremowa konsystencja, chociaż jeden minus brak parmezanu. Siła wyższa 'sklepy'. Mniami co to będę pisać.

Składniki:

  • 400 g ryżu arborito
  • 500 g pieczarek
  • mozzarella
  • ok. 2 litrów bulionu z 3 kostek grzybowych i 1 drobiowa
  • oliwa
  •  3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, natka pietruszki
 Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oliwie. Pieprzymy i solimy przekładamy do oddzielnego naczynia. W naczyniu w którym podsmażaliśmy pieczarki szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Wrzucamy nasz ryż i smażymy ok. 1 min. Wlewamy dwie chochelki bulionu czekamy aż ryż wchłonie bulion.  Czynność powtarzamy do uzyskania kremowej konsystencji. Ja zużyłam ok. 1,75 l bulionu. Pod koniec dodajemy nasze pieczarki oraz mozzarellę. Solimy i pieprzymy do smaku oraz wsypujemy trochę pietruszki.


13 lipca 2013

Placek krucho-drożdżowy z jabłkami i bezą

Ten przepis gości u nas w domu od paru lat. Jak miałam jakieś 16 lat natknęłam się na niego w programie 'Ewa gotuje'. Jest przepyszny, idealny z lodami i z kawą. Za każdym razem gdy robię go w domu, znika w jeden dzień.

Składniki:

  •  300 g mąki
  • masło
  • 2 łyżki cukru 
  • 40 g drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 kg jabłek 
  • cynamon
Drożdże zasypuję 2 łyżkami cukru, mieszam i odstawiam. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Siekam z masłem dodaje 4 żółtka i drożdże. Wyrabiam ciasto, rozwałkowuje i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia.

Jabłka obieram i kroję na ćwiartki. Podsmażam na patelni i dodaje cynamon (ile kto lubi). Białka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy nasze ciasto wyrosło wykładam jabłka i bezę na górę. Do rozgrzanego piekarnika na 180 C wkładam formę przykrytą folią na ok 45-50 min. Po ok.  35 ściągam folię i piekę do zarumienienia się bezy. Smacznego :-)





11 lipca 2013

Sorbet z czerwonych owoców

Sorbet, idealny na gorące lato. Szybko orzeźwia  można użyć różnych owoców ja tym razem użyłam: porzeczek białych, czarnych i czerwonych, poziomek, malin. Wyszedł mi kwaskowaty. Ja przedstawiam przepis bez maszynki do lodów ponieważ jej nie posiadam. Taki proces bez maszynki jest pracochłonny ale warto się poświęcić.

Składniki:
  • 400g owców sezonowych 
  • pół szklanki cukru ( ale trzeba próbować to zależy jak kto lubi )
  • szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
 Owoce miksuje blenderem, aby pozbyć się pestek przecedzam przez sitko. Dodaje cukier, wodę i sok, miksuję. Wkładam do zamrażarki po 30 min ponownie miksuje i znowu sorbet ląduje do zamrażarki i tak koło się toczy aż do uzyskania konsystencji lodów.



10 lipca 2013

Gzik po mojemu

Ten twarożek przypomina mi wakacje spędzone u babci. Podawany z młodymi ziemniaczkami. Przepysznie, tanio i swojsko, Idealne na letnie obiady.

  Składniki:

  • 300g twarogu
  • 1 duży ogórek 
  • duży jogurt grecki
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz 

Ogórka obieramy, trzemy na grubych oczkach. Dodajemy posiekany drobno czosnek, koperek oraz jogurt. Solimy, pieprzymy do smaku i mieszamy. Smacznego ;-)





8 lipca 2013

Qurrito

Przepis zakosiłam od 'Kocham gotować' z YouTube.  Wyszło super, proste i szybkie. Myślałam, że nie będzie to dobre na obiad ponieważ wydawało mi się mało sycące ale nie jedno qurrito z dodatkiem salsy wystarczyło, nie mogę się ruszyć. Polecam :)


Składniki:
  •  tortilla
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • mozzarella
  • sos barbecue 
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Składniki na panierkę:
  • szklanka mąki 
  • 1/3 łyżeczki majeranku 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • 1/3 łyżeczki chilli 
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/3 łyżeczki oregano 
  • 1/3 łyżeczki bazylii 
  • 1/6 łyżeczki suszonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • 1/4 łyżeczki suszonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki soli
Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w chilli, papryce i sosie sojowym. Mąkę mieszamy z przyprawami. Każdy paseczek panierujemy w mące, później wkładamy na sekundę do wody i znowu panierujemy w mące. Smażymy na głębokim oleju 170-180C do złocistego koloru. Gdy już mamy kurczaka nakładamy go na tortille, polewamy sosem barbecue i posypujemy serem żółtym czy mozzarellą. Składamy na pół i podpiekamy z obu stron na patelni. Kroimy na trójkąciki. Można podawać z sałatką, bądź jak ja z salsą pomidorową ( przepis ).





5 lipca 2013

Spaghetti z pulpetami pachnącymi ziołami prowansalskimi



Przepis i zdjęcia stworzyła moja koleżanka. Obiecałam jej wstawić ten przepis na bloga, a wiec wstawiam i tu kilka słów od Aleksandry dla Was ,,Od 2 tygodni moja dieta diametralnie się zmieniła, z dań tłustych i głównie opartych na bazie makaronu przeszłam na dania skąpe w tłuszcze. Jak już wspomniałam, od 2 tyg jadałam głównie warzywa, ale wczoraj postanowiłam zrobić dla siebie mały prezent, nagrodzić się za wytrwałość w diecie pewnie poszłam w zła drogę, ale było warto. Mój prezent to makaron z pachnącymi ziołami prowansalskimi pulpeciki danie nie jest skomplikowane, a jest naprawdę pyszne. nie byłam zwolennikiem pulpecików, ale to danie zmieniło mój pogląd i z wczorajszym dniem automatycznie stały się jednym z moich ulubionych dań Smacznego!"



Składniki:
  • spaghetti płaskie 
  • 1/2 kg mięsa mielonego z szynki
  • puszka pomidorów z bazylią i czosnkiem ( Dawton, ja widziałam też z Pudliszek)
  • 10-15 dag startego sera żółtego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz 
Do miski dajemy zmielone mięso, posiekaną w kosteczkę  1 cebulę i  1 czosnek, bułkę tartą, jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy i formujemy nasze pulpeciki. Gdy nasze pulpeciki są gotowe podsmażamy je przez chwile, a później dusimy pod przykryciem ok 13 min ( w zależności od wielkości). Podczas gdy nasze mięsne kulki się smażą gotujemy makaron. W oddzielnym garnku podsmażamy lekko druga cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, zioła prowansalskie, solimy i pieprzymy. Gdy nasze pulpety już są gotowe wrzucamy je do naszego sosu pomidorowego chwilę dusimy razem  aby smaki się połączyły. Podajemy ze spaghetti, posypujemy żółtym serem i dekorujemy pietruszką.





3 lipca 2013

Zapiekana szparagówka z kiełbasą

Otwieram sezon na szparagówkę. Pierwszy zbiór i pierwsza zapiekanka. Idealna do młodych ziemniaków czy też podawana sama. Polecam, jest prosta i przepyszna. 

Składniki:
  • 500 g szparagówki
  • 4 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • laska dobrej kiełbasy
  • kubek śmietany 18%
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • pietruszka
  • sól, pieprz
Szparagówkę i marchewkę podgotowujemy. Pomidory, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Oddzielnie podsmażamy cebulę i kiełbasę. Do żaroodpornego naczynia dajemy wszystkie składniki i polewamy wymieszaną śmietaną z przecierem. Solimy, pieprzymy i posypujemy pietruszką. Wkładamy do piekarnika na ok. 35 min w 190C.








(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

2 lipca 2013

Kurczak z warzywami

Brak pomysłów na obiad mnie dobija. Wczoraj koleżanka zainspirowała mnie kurczakiem z ryżem no i jest. Kurczak z warzywami lekko pikantny podawany z ryżem i pietruszką, mniamii !

Składniki:
  •  podwójna pierś z kurczaka
  • czerwona papryka pomidor
  •  2 średnie cebule
  •  2 ząbki czosnku  
  •  40 dag pieczarek
 Przyprawy na marynatę (wszystkie przyprawy po pół łyżeczki):

  • imbir
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • chili
  • czosnek granulowany
  • pieprz ziołowy
  • kurkuma
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju
Kurczaka kroimy w paski mieszamy  marynatą odstawiamy na 2h do lodówki. Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w paski. Pomidora i czosnek w kosteczkę. Na oleju podsmażamy paprykę cebulę  i pieczarki. Dodajemy czosnek i solimy. Gdy z pieczarek odparuje woda dodajemy naszego kurczaka. Pieprzymy  do smaku.  Na samym końcu kiedy kurczak już jest prawie gotowy dodajemy pomidory. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ryżem i posypujemy pietruszką.