27 września 2013

Prosta sałatka z łososiem i sosem miodowo-musztardowym



Składniki na jedną sałatkę:
  • 100 g wędzonego łososia
  • 4 liście sałaty masłowej
  • ok. 4-5 pomidorków koktajlowych
  • cebula
Składniki na sos:
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka wody
  • 1/3 ząbka czosnku
  • sól, pieprz, bazylia
Na talerzu układamy porwane liście sałaty, pomidorki, cebulę w krążkach oraz rwiemy łososia. Wszystkie składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę. Można użyć też innych warzyw. Smacznego :)


Grzybki na grzance, czyli grzyby w śmietanie



Składniki:
  • ok. 300 g grzybów leśnych
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • łyżka masła
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki
Grzybki kroimy, myjemy. Na patelnie wrzucamy masło i grzyby, smażymy na średnim ogniu i czekamy aż odparuje woda. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę, solimy i pieprzymy. Smażymy na małym ogniu ok 7-8 min. Następnie dodajemy śmietanę, podsmażamy jeszcze chwilę. Podajemy na grzankach z chleba i posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego :)




17 września 2013

Zupa krem z dyni


Składniki:
  • ok. 1 kg dyni
  • 4 ziemniaki
  • 2 l bulionu z kostki bądź prawdziwego wywaru drobiowego bądź warzywnego
  • 4 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • majeranek
  • ostra papryka
  • suszony imbir
  • łyżka masła
Dynię, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy ziemniaki i marchewkę  gotujemy ok 10-15 min, dorzucamy dynię i gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na masełku. Dodajemy do garnka wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gotujemy następne 5 min aż wszystko będzie miękkie. Odstawiamy na chwilę aby zupa przestygła i miksujemy  na krem. Przyprawiamy do smaku kto jak lubi. Podajemy z grzankami bądź z prażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego :)



9 września 2013

Tarta z budyniem pomarańczowym i bezą

Dzisiaj przychodzę do Was z tarta którą robiłam drugi raz w życiu, oczywiście jak wszystkie moje przepisy jest przepyszna. Po raz pierwszy robiłam ją z przepisu który znajdował się na blogu Moje Wypieki, jest ona z cytrynowym budyniem. Dzisiaj postanowiłam  zastąpić cytryny pomarańczami i wziąć swój przepis na ciasto kruche ponieważ nie wiem dlaczego ale gdy robiłam  ciasto z przepisu Pani Dorotki jakoś nie chciało mnie słuchać i nie dość że męczyłam się z nim pół godziny to nie dało mi się rozwałkować, ciągle pękało i po upieczeniu po prostu rozleciało się w małe kawałeczki i musiałam robić od nowa a więc postanowiłam wziąć swój przepis. Zachęcam również do obserwowania mojego bloga ponieważ już za niedługo może pojawić się KONKURS. Jak na razie myślę nad formą i nad nagrodą ale postaram się wymyślić coś naprawdę WOW ! :)

Składniki na kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • pół margaryny
  • pół szklanki cukru bądź 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kwaśniej śmietany 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • bułka tarta do posypania formy
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy dobrze schłodzoną margarynę i siekamy. Dodajemy jajka oraz śmietanę i wyrabiamy. Przygotowujemy formę do tarty smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy. Przekłuwamy boki z ciasta widelcem i obciążamy spód dając papier do pieczenia i na to np. ryż, groch czy też specjalne obciążniki do pieczenia. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 180 C. Przez pierwsze 15 min pieczemy z obciążnikami po czym je zdejmujemy i pieczemy kolejne 20-25 min do złotego koloru. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki na budyń:
  • 170 ml soku wyciśniętego ze świeżej pomarańczy
  • 20 mil soku z cytryny
  • otarta skórka z jeden pomarańczy
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 85 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajo 
  • 200 ml wody
Do rondelka wlewamy soki, wodę. Dodajemy skórkę, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Stawiamy na ogień i czekamy aż budyń zgęstnieje, oczywiście ciągle mieszamy. Gdy masa zgęstniała odstawiamy z ognia i dodajmy masło mieszamy do momentu rozpuszczenia się po czym dodajemy jajka i również mieszamy do jednolitej konsystencji. Stawiamy na średni ognień i ciągle mieszamy. Czekamy aż nasz budyń zgęstnieje. Gdy budyń jest gotowy jeszcze ciepły wylewamy na spod ostudzonej tarty.

Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno wysokich obrotach. Ciągle miksując dodajemy po jednej łyżce cukru. Na końcu dodajemy mąkę. Naszą bezę możemy wyłożyć łyżką na  tartę (ostudzoną) bądź możemy nałożyć do rękawa cukierniczego i porobić małe beziki bądź co komu wpadnie do głowy. Gdy nasza beza jest już na budyniu władamy tartę do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy 20 min. Beza musi być twarda na zewnątrz lecz puchata w środku. Smacznego :)





8 września 2013

Dżem dyniowo-brzoskwiniowy

Cześć dzisiaj przychodzę do Was z pierwszym dżemem jaki zrobiłam w życiu, i  nie będę skromna i  przyznam że wyszedł bardzo dobry :). W dżemie bardziej dominują brzoskwinie  nawet muszę powiedzieć że  nie czuć smaku dyni.
Składniki:
  • 1,6 kg dyni ( ważonej bez skórki  czy też wnętrzności )\
  • 0,8 kg brzoskwiń ( bez pestek i skórek )
  • 200 g cukru
  • 2 żelfixy  2w1
  • sok z połowy cytryny
Dynię kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2h. Brzoskwinie obieramy ze skórki. Radzę wybierać miękkie brzoskwinie wtedy lepiej odchodzi. Możemy też zanurzyć je na kilka minut we wrzątku. Do dużego rondla wsypujemy naszą dynię wraz z wodą która odeszła  i stawiamy na średni ognień. Mieszamy od czasu do czasu i czekamy aż nasza dynia trochę się rozgotuje po czym wsypujemy brzoskwinię. Gotujemy tak aż brzoskwinie również się rozpadną. I wtedy wsypujemy nasz żelfix, kończymy tak jak karze nam producent. Ja wsypałam, i gotowałam ok 5 min ciągle mieszając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładką maź bądź jak kto lubi.




3 września 2013

Ruskie naleśniki



Składniki na naleśniki 15-20 sztuk:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
Mleko łączymy z jajkami, dodajemy mąkę i sól. Mieszamy i smażymy cienkie naleśniki.

Składniki na farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 150-200 g twarogu
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy nasze ziemniaki trochę przestygły dodajemy cebulę twaróg i tłuczemy razem. Pieprzymy i solimy do smaku.

Farsz nakładamy na naleśnika, zawijamy i obsmażamy  na tłuszczu. Można podawać ze śmietaną.


Zapraszam do akcji  blog "Mops w kuchni" : http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5930