18 października 2013

Tarta z gruszkami

Wzięłam się dzisiaj za bloga, mam trochę wolnego czasu a wiec postaram się to wykorzystać nadrobić te 3 tygodnie. Dzisiaj tarta, robiłam ją wczoraj na 'spontanie', jakoś tak wpadła mi do głowy. Może dziwne budyń gruszkowy ale naprawdę jest pyszna patrząc na moją mamę która zjadła prawie pół :)


Składniki na ciasto kruche:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g margaryny do pieczenia
  • 1 żółtko
  • łyżka śmietany, jogurtu
Na stolnice wysypujemy wszystkie suche składniki, siekamy z margaryną. Dodajemy żółto i śmietanę, wyrabiamy. Formę do tarty wysmarowujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą. Rozwałkowujemy ciasto i władamy do tarty. Nakłuwamy boki tarty, obciążamy  dając na papier do pieczenia np. ryż, fasolę. Pieczemy pierwsze 15 min w 180 C z papierem później kolejne 15 min bez obciążników. Odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki na budyń gruszkowy:
  • 200 ml soku gruszkowego (ja robiłam swój z dodatkiem cytryny)
  • 200 ml wody
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 85 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżka soku z cytryny
Ponadto:
  • 4-5 gruszek
  • sok z cytryny
Sok, wodę i mąkę gotujemy w rondelku, ciągle mieszając czekamy aż zgęstnieje. Odstawiamy i dodajemy masło mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Dodajemy jajka i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Stawiamy ponownie na średni ognień, mieszamy i czekamy aż się zagotuje po czym wyłączamy gaz. 

Na ostudzoną tartę wylewamy ciepły budyń. Czekamy aż wystygnie po czym na wierzch układamy plasterki obranych gruszek które uprzednio były skropione sokiem z cytryny. Tartę przechowujemy w lodówce. Możemy podawać z lodami :) Smacznego



17 października 2013

Pieczony filet z kurczaka


Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • olej z pestek winogron
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • przyprawa do kurczaka
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól pieprz
Kurczaka kroimy posypujemy solą, pieprzem i przyprawą z obu stron. Podsmażamy na patelni używając oleju z pestek. Tylko chwile aby białko się ścięło z obu stron. Do żaroodpornego naczynia  wlewamy trochę oleju, kładziemy naszego kurczaka. Obieramy czosnek i zgniatamy dodajemy do kurczaka. Dodajemy także gałązki tymianku. Pieczemy 20 min w 180C z przykrywką po czym zdejmujemy i pieczemy następne 10 min. Kurczaka można zrobić do obiadu czy też do sałatki.