10 lipca 2014

Mini pierożki z botwinką


Farsz z botwinki na ok. 120 mini pierożków:
  • 2,5 szklanki surowej botwinki
  • 300 g białego twarogu 
  • 1 serek typu fromage (czosnkowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku
  • sól, pieprz 
  • masło
Botwinkę myjemy dokładnie, siekamy na drobno podgotowujemy ok. 3-4 min we wrzątku. Przekładamy na patelnię Dodajemy łyżkę masła i podsmażamy 1 min. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy czosnek, zgnieciony uprzednio praską. Podsmażamy kolejną minutę. Ściągamy z ognia  i przekładamy do miski. Po chwili kiedy botwinka ostygnie dodajemy twaróg, serek, posiekany koperek i mieszamy do momentu aż nasza masa będzie jednolita. 

 
Kiedy już zrobimy nasze ciasto na pierogi, rozwałkowujemy je na ok.2-3 mm. Wycinamy za pomocą literatki kółka. I nakładamy 3/4 łyżeczki farszu z botwinki. Sklejamy boki w formie pierogów i przekładamy na tackę uprzednio posypaną mąką. 

Do dużego garnka wlewamy wodę, stawiamy na gaz i czekamy aż się zagotuje, solimy. Gotujemy porcjami pierogi. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez minutę i wyławiamy do durszlaka polewamy zimną wodą. Podajemy z roztopionym masełkiem oraz z jogurtem greckim. 




Najlepsze ciasto na pierogi


Składniki na ciasto około 100 sztuk:
  • 3/4 kg mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki oleju
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ok. łyżeczkę soli. Mieszamy razem. Tworzymy kopiec z mąki i na środku tworzymy dołek. Wbijamy jajko, wlewamy olej. Za pomocą łyżki  mieszamy razem mąkę i jajka. Stopniowo dolewamy połączone mleko z wodą i zagniatamy ciasto. Kiedy płyn się skończy wyrabiamy ciasto aby do momentu aż wszystko ładnie się nam połączy ( w razie konieczności kiedy ciasto nam się przykleja do stolnicy podsypujemy mąką). Kiedy nasze ciasto już jest wyrobione przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na ok. 1h.



8 lipca 2014

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym


Składniki:
  • 1 brokuł
  • mały słoiczek marynowanych pieczarek
  • puszka fasoli czerwonej
  • 20 dag szynki (najlepsza wędzona)
Składniki na sos:
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 4-5 łyżek majonezu
  • sól pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
Brokuła myjemy, rozdzielamy na małe różyczki, Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będą lekko miękkie.Przygotowujemy sos, jogurt  i majonez mieszamy razem. Czosnek obieramy i wyciskamy do sosu przez praskę. Solimy i pieprzymy do smaku.

Przygotowujemy prostą miskę najlepiej typową salaterkę z prostym dnem, ponieważ sałatka jest warstwowa.  A więc pierwszą warstwą na dnie będzie fasola, później pieczarki pokrojone w na małe kawałki, brokuł, i szynka pokrojona w kostkę, Na górę wylewamy nasz sos. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby sałatka się przegryzła. Do sałatki można podać grzanki z ziołami. 


7 lipca 2014

Zapiekanka kalafiorowa

Po chwilowej przerwie związanej z moją szkołą powracam z bardzo prostym przepisem na zapiekankę kalafiorową. Pamiętam ją od lat zazwyczaj robiła ją starsza siostra, teraz role się zamieniły i to ja zajmuję miejsce domowej gospodyni, a wiec zapraszam do czytania, oglądania i gotowania !


Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 laski kiełbasy 
  • 1 duży kubeczek śmietany 12%
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • masło
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior i marchewkę gotujemy razem do momentu aż będą lekko miękkie. Kiełbasę obieramy kroimy w kosteczkę podsmażamy bez tłuszczu. Przekładamy ją do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy cebulę na maśle pokrojoną w kostkę. Śmietanę, przecier mieszamy razem dodajemy przyprawy do smaku. Gdy będzie za gęsta dodajemy parę łyżek wody. Do żaroodpornego naczynia dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i polewamy sosem. Zapiekamy bez przykrycia w 170 C przez około 35 minut. Smacznego !