7 sierpnia 2013

Tarta ze szpinakiem

Moja dzisiejsza kolacja. Dwie tarty, jedna ze szpinakiem druga z cebulą. Przepis na cebulową pojawi się pewnie za 2-3 dni. Nie powiem, że siedzenie w kuchni w taki gorąc jest fajne. 30 C w kuchni robi swoje ale opłaca się :)
Składniki:
  • szpinak (mrożony bądź, świeży, ilość dowolna ja dałam 2 małe woreczki mrożonego)
  • garść pomidorków
  • parę plasterków szynki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • pół kubeczka śmietany 18%
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, tymianek
  • 100 g margaryny
Przepis na ciasto do tarty:

Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę i szczyptę soli. Siekamy, dodajemy jedno jajko i ugniatamy ciasto. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Nasze ciasto rozwałkowujemy w kształt koła i przenosimy na formę. Nakłuwamy ścianki i spód widelcem. Zakrywamy papierem do pieczenia i dajemy obciążniki aby ciasto nie urosło ( fasola, ryż, kulki porcelanowe)


Przepis do przygotowania składników:

Nasz szpinak gotujemy przez jakieś 5 min. Odcedzamy. Przekładamy na patelnie, uprzednio polanym olejem. Cebulę kroimy w piórka dodajemy do szpinaku. Czosnek siekamy bądź przeciskamy przez praskę i również dodajmy do szpinaku. Solimy i pieprzymy. Smażymy ok 5 min.

Jajka i śmietanę łączymy, solimy i pieprzymy do smaku.

Wykonanie krok po kroku:
  1. Naszą tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiekamy 15 min.
  2. Po 15 min wyciągamy, zdejmujemy nasz papier.
  3. Nakładamy nasz szpinak, szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki, posypujemy tymiankiem.
  4. Zalewamy masą jajeczną.
  5. Wkładamy do piekarnika, tym razem podkręcamy temperaturę na 220 stopni i pieczemy 10 min, później zmniejszamy temperaturę na 190 stopni i pieczemy 15 min
  6. Wyciągamy, kroimy i jemy! Smacznego




2 komentarze: