Moja dzisiejsza kolacja. Dwie tarty, jedna ze szpinakiem druga z cebulą. Przepis na cebulową pojawi się pewnie za 2-3 dni. Nie powiem, że siedzenie w kuchni w taki gorąc jest fajne. 30 C w kuchni robi swoje ale opłaca się :)Składniki:
- szpinak (mrożony bądź, świeży, ilość dowolna ja dałam 2 małe woreczki mrożonego)
- garść pomidorków
- parę plasterków szynki
- 1 kulka mozzarelli
- 4 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- pół kubeczka śmietany 18%
- 200 g mąki
- 3 jajka
- sól, pieprz, tymianek
- 100 g margaryny
Na stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy margarynę i szczyptę soli. Siekamy, dodajemy jedno jajko i ugniatamy ciasto. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Nasze ciasto rozwałkowujemy w kształt koła i przenosimy na formę. Nakłuwamy ścianki i spód widelcem. Zakrywamy papierem do pieczenia i dajemy obciążniki aby ciasto nie urosło ( fasola, ryż, kulki porcelanowe)
Przepis do przygotowania składników:
Nasz szpinak gotujemy przez jakieś 5 min. Odcedzamy. Przekładamy na patelnie, uprzednio polanym olejem. Cebulę kroimy w piórka dodajemy do szpinaku. Czosnek siekamy bądź przeciskamy przez praskę i również dodajmy do szpinaku. Solimy i pieprzymy. Smażymy ok 5 min.
Jajka i śmietanę łączymy, solimy i pieprzymy do smaku.
Wykonanie krok po kroku:
- Naszą tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i podpiekamy 15 min.
- Po 15 min wyciągamy, zdejmujemy nasz papier.
- Nakładamy nasz szpinak, szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki, posypujemy tymiankiem.
- Zalewamy masą jajeczną.
- Wkładamy do piekarnika, tym razem podkręcamy temperaturę na 220 stopni i pieczemy 10 min, później zmniejszamy temperaturę na 190 stopni i pieczemy 15 min
- Wyciągamy, kroimy i jemy! Smacznego
z chęcią zjadłabym kawałek:)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta! :)
OdpowiedzUsuń