5 października 2014

Sałatka buraczkowa ze śledziami

Składniki:
  • 4 średnie buraki
  • 3 ogórki kiszone 
  • 3 filety ze śledzia w oleju
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 1 jabłko
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka śmietany
  • sól, pieprz  
Buraki gotujemy w wodzie około 1h (musza być miękkie).  Cebule kroimy w małą kostkę i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, później odcedzamy.. Jabłko obieramy i ścieramy tarką  na grubych oczkach. Buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Z jajek wyjmujemy żółtka i odkładamy do oddzielnej miseczki. Białka, ogórki i śledzia kroimy w kostkę. Do  żółtek dodajemy majonez, musztardę oraz śmietanę solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy do momentu powstania gładkiego sosu. Wszystkie składniki przenosimy do dużej miski, dodajemy sos, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na parę godzin aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Nie lubię śledzi, ale pokażę przepis bratu - bo on je uwielbia:D

    OdpowiedzUsuń