Składniki:
- 4 średnie buraki
- 3 ogórki kiszone
- 3 filety ze śledzia w oleju
- 1 cebula
- 5 jajek
- 1 jabłko
- natka pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- łyżka śmietany
- sól, pieprz
Buraki gotujemy w wodzie około 1h (musza być miękkie). Cebule kroimy w małą kostkę i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, później odcedzamy.. Jabłko obieramy i ścieramy tarką na grubych oczkach. Buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Z jajek wyjmujemy żółtka i odkładamy do oddzielnej miseczki. Białka, ogórki i śledzia kroimy w kostkę. Do żółtek dodajemy majonez, musztardę oraz śmietanę solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy do momentu powstania gładkiego sosu. Wszystkie składniki przenosimy do dużej miski, dodajemy sos, posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na parę godzin aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego :)
Nie lubię śledzi, ale pokażę przepis bratu - bo on je uwielbia:D
OdpowiedzUsuń