Farsz z botwinki na ok. 120 mini pierożków:
- 2,5 szklanki surowej botwinki
- 300 g białego twarogu
- 1 serek typu fromage (czosnkowy)
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- sól, pieprz
- masło
Botwinkę myjemy dokładnie, siekamy na drobno podgotowujemy ok. 3-4 min we wrzątku. Przekładamy na patelnię Dodajemy łyżkę masła i podsmażamy 1 min. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy czosnek, zgnieciony uprzednio praską. Podsmażamy kolejną minutę. Ściągamy z ognia i przekładamy do miski. Po chwili kiedy botwinka ostygnie dodajemy twaróg, serek, posiekany koperek i mieszamy do momentu aż nasza masa będzie jednolita.
Kiedy już zrobimy nasze ciasto na pierogi, rozwałkowujemy je na ok.2-3 mm. Wycinamy za pomocą literatki kółka. I nakładamy 3/4 łyżeczki farszu z botwinki. Sklejamy boki w formie pierogów i przekładamy na tackę uprzednio posypaną mąką.
Do dużego garnka wlewamy wodę, stawiamy na gaz i czekamy aż się zagotuje, solimy. Gotujemy porcjami pierogi. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez minutę i wyławiamy do durszlaka polewamy zimną wodą. Podajemy z roztopionym masełkiem oraz z jogurtem greckim.
nigdy takich nie jadlam ale na bank sa pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń