- 1 brokuł
- mały słoiczek marynowanych pieczarek
- puszka fasoli czerwonej
- 20 dag szynki (najlepsza wędzona)
Składniki na sos:
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 4-5 łyżek majonezu
- sól pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
Brokuła myjemy, rozdzielamy na małe różyczki, Gotujemy w osolonej wodzie do momentu aż będą lekko miękkie.Przygotowujemy sos, jogurt i majonez mieszamy razem. Czosnek obieramy i wyciskamy do sosu przez praskę. Solimy i pieprzymy do smaku.
Przygotowujemy prostą miskę najlepiej typową salaterkę z prostym dnem, ponieważ sałatka jest warstwowa. A więc pierwszą warstwą na dnie będzie fasola, później pieczarki pokrojone w na małe kawałki, brokuł, i szynka pokrojona w kostkę, Na górę wylewamy nasz sos. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby sałatka się przegryzła. Do sałatki można podać grzanki z ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz