Składniki:
- 1 duży kalafior
- 2-3 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 laski kiełbasy
- 1 duży kubeczek śmietany 12%
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- majeranek
- masło
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior i marchewkę gotujemy razem do momentu aż będą lekko miękkie. Kiełbasę obieramy kroimy w kosteczkę podsmażamy bez tłuszczu. Przekładamy ją do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy cebulę na maśle pokrojoną w kostkę. Śmietanę, przecier mieszamy razem dodajemy przyprawy do smaku. Gdy będzie za gęsta dodajemy parę łyżek wody. Do żaroodpornego naczynia dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i polewamy sosem. Zapiekamy bez przykrycia w 170 C przez około 35 minut. Smacznego !
jejku jak ja uwielbima takie zapiekanki, połączenie warzyw z mięsem jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu. Dzięki wielkie za pomysł, polecam dodanie sosu 1000 wysp, czosnkowego czy dressing ziołowy Develey. Rewelacja!
OdpowiedzUsuń