Składniki:
- kurczak w całości ok. 1,5kg
- pęczek świeżej pietruszki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- papryka słodka
- papryka ostra
- tymianek
- olej (oliwa)
- masło
- sól, pieprz
- parę marchewek
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Między skórą a piersiami robimy kieszeń, nacieramy solą i wkładamy 3/4 pęczka natki bądź siekamy i mieszamy z dwoma łyżkami oleju i wkładamy. Do miseczki wsypujemy obie papryki w proporcjach 1:1, wsypujemy takie pieprz i sól do smaku. Wlewamy olej aby nasza marynata dobrze rozprowadziła się nam po kurczaku. Kiedy już zrobimy naszą marynatę, smarujemy całego kurczaka, i odstawiamy na noc do lodówki przykrywając folia. Gdy nie mamy czasu możemy odstawić na 1h, wiadomo że kurczak który był w marynacie całą noc będzie lepszy.
Do środka kurczaka dajemy cebulę pokrojoną w piórka pomieszaną z pietruszką, z dwoma łyżkami oleju, pieprzem i solą. Kiedy nasza cebula już jest w środku, wciskamy również 2-3 kawałki masła.
Nóżki możemy zawiązać aby nasza cebula nie wypadała. Wkładamy do żaroodpornego naczynia wcześniej wyłożonego marchewkami.
Pieczenie:
Kurczaka pieczemy w 180 stopniach, na początku układamy go na boku i pieczemy 25 minut później odwracamy na drugi bok i również pieczemy 25 min. Kiedy mamy opieczone dwa boki, układamy kurczaka piersiami do góry i pieczemy 55 minut. W między czasie podlewamy go płynem z naczynia.
Kiedy nasz kurczak się upiecze odstawiamy go na 15 min aby odpoczął.
Smacznego :)
Piękny i rumiany ten Twój kurczak :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń