Sezon na szparagi powoli już się kończy ale ja właściwie dopiero go zaczęłam. Tym razem z białymi szparagami i to prosto z ogródka od mojego sąsiada za płotem ;).
Składniki:
- 400g makaronu penne
- 1/2 dużej piersi z kurczaka
- 5-6 białych szparagów
- 8 pomidorków (ja użyłam pomidorów podłużnych)
- 400 ml śmietanki 30%
- masło, olej
- estragon
- pieprz, sól
Makaron gotujemy al dente, szparagi gotujemy przez ok.10 min. Kurczaka kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na łyżce masła i oleju. Na samym końcu solimy i pieprzymy. W międzyczasie żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i przekładamy nasz makaron i dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy. Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka wrzucamy pomidorki przekrojone w pół, smażymy ok. 2 min na średnim ogniu. Wlewamy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy ok. 3-4 min na małym ogniu. Dodajemy 2 szczypty estragonu. Wylewamy śmietankę razem z pomidorami na nasz makaron, układamy na górze nasze szparagi (wcześniej przekrojone na pół) oraz posypujemy estragonem. Dodajemy jeszcze w paru miejscach małe kawałeczki masła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 35min (180stopni).
Smacznego :)
Uwielbiam wszystkie te składniki, także na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń