Moje najukochańsze ciasto na pizze ! Chrupiące, prawdziwe włoskie, nie polskie drożdżowe jak na bułkę ;-)
Składniki na jedną dużą:
- 250g mąki typu 500
- 3-4g drożdży suchych
- łyżka oleju
- 115 ml ciepłej wody
- pół łyżeczki wody
- pół łyżeczki soli
Do kubeczka wsypujemy nasze drożdże oraz cukier zalewamy troszkę naszą wodą, mieszamy i dostawiamy tak aby drożdże się zaprzyjaźniły. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, nasze drożdże, resztę wody oraz sól. Ciasto zgniatamy, kiedy już jest dobrze wyrobione pozostawiamy je w naszej misce. Aby ciasto nie zrobiło się suche możemy zmoczyć powierzchnie lekko wodą. Odstawiamy na 2h uprzednio przykrywając bawełniana ściereczką w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia.
Kiedy nasze ciasto już wyrosło, dzielimy sobie na mniejsze, bądź robimy z całości pizze. Rozwałkowujemy na stolnicy bądź pracujemy tylko rękami w celu uzyskania takiej grubości jaką lubimy. Przenosimy na blaszkę wcześniej posypaną mąką. Pizze o cienkim cieście pieczemy ok. 15 min w 180stopniach , jeśli ktoś robi grubszą trzeba dać troszkę więcej czasu na upieczenie.
Jeśli chodzi o dodatki, to już wg. gustu. W mojej ostatniej pizzy dałam kukurydzę, pieczarki, wędlinę, pomidorki i mozzarellę. Spód wysmarowałam przecierem pomidorowym, dodatki posypałam jeszcze bazylią.
Smacznego!
jeśli smakuje tak jak wygląda... to musi być wspaniałe!
OdpowiedzUsuń