10 lipca 2014

Najlepsze ciasto na pierogi


Składniki na ciasto około 100 sztuk:
  • 3/4 kg mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki oleju
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ok. łyżeczkę soli. Mieszamy razem. Tworzymy kopiec z mąki i na środku tworzymy dołek. Wbijamy jajko, wlewamy olej. Za pomocą łyżki  mieszamy razem mąkę i jajka. Stopniowo dolewamy połączone mleko z wodą i zagniatamy ciasto. Kiedy płyn się skończy wyrabiamy ciasto aby do momentu aż wszystko ładnie się nam połączy ( w razie konieczności kiedy ciasto nam się przykleja do stolnicy podsypujemy mąką). Kiedy nasze ciasto już jest wyrobione przekładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką, odstawiamy na ok. 1h.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz