Składniki:
- 300g makaronu typu spaghetti
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 125g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250g brokuła
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz, bazylia
- łyżka masła
- oliwa
Brokuła dzielimy na małe różyczki, gotujemy we wrzącej wodzie około 5 min tak aby był lekko twardawy. Kurczaka kroimy w małą kostkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy na patelnie, dodajemy masło, solimy i smażymy do tego momentu aż się zeszkli. Po tym czasie wlewamy śmietankę i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy serek i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy 1 łyżeczkę bazylii. Do sosu wrzucamy ugotowanego kurczaka i gotujemy jeszcze przez około 1 min. Ściągamy z ognia i dodajemy brokuł, delikatnie mieszamy. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu (al dente) i mieszamy razem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz