12 czerwca 2014

Spaghetti z brokułami i kurczakiem w sosie śmietankowym


Składniki:
  • 300g makaronu typu spaghetti 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 125g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 250g brokuła 
  • 1/2 cebuli 
  • sól, pieprz, bazylia
  • łyżka masła 
  • oliwa
Brokuła dzielimy na małe różyczki, gotujemy we wrzącej wodzie około 5 min tak aby był lekko twardawy. Kurczaka kroimy w małą kostkę gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy na patelnie, dodajemy masło, solimy  i smażymy do tego momentu aż się zeszkli. Po tym czasie wlewamy śmietankę i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy serek i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy 1 łyżeczkę bazylii. Do sosu wrzucamy ugotowanego kurczaka i gotujemy jeszcze przez około 1 min. Ściągamy z ognia i dodajemy brokuł, delikatnie mieszamy. Sos dodajemy do ugotowanego makaronu (al dente) i mieszamy razem.  Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz