Składniki na muffiny (ok. 9 dużych):
- 150 g mąki
- 70 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek wiórek kokosowych
- 2 jajka
- 50 ml soku z cytryny
- 120 g roztopionego masła
Składniki rozdzielamy na suche i mokre. Obydwa mieszamy. Łączymy ze sobą. Przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 20-25 min w 180 C do suchego patyczka.
Składniki na krem kokosowy:
- 250 ml śmietanki 30 %
- 125 serka mascarpone
- 50 g białej czekolady
- 6-7 łyżek wiórek kokosowych
Ponadto:
- pralinki Raffaello
- wiórki zrobione z reszty czekolady
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek. Miksujemy na małych obrotach. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i dodajemy do naszej śmietanowej masy i miksujemy. Dodajemy kokos, mieszamy delikatnie łyżką. Odstawiamy do lodówki.
Po upływie godziny przekładamy masę do rękawa cukierniczego i nakładamy na nasze ostudzone muffinki. Na szczyt kremu dajemy kulkę raffaello i posypujemy wiórkami z białej czekolady. Tak przygotowane muffinki przechowujemy w lodowce. Smacznego
Wyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuń