Składniki:
- 700g młodych ziemniaków
- 2 marchewki
- 200g wędzonego boczku
- pęczek koperku
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki śmietany 18 %
- sól, pieprz, tymianek
Ziemniaczki obieramy, szorujemy oraz kroimy na ćwiartki bądź na połówki. Marchewki obieramy kroimy w plasterki. Ziemniaki stawiamy na ogień, po zagotowaniu dodajemy marchewkę, gotujemy przez jeszcze ok. 10 min. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy (bez żadnego tłuszczu!). Śmietany mieszamy razem, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy łyżeczkę tymianku i 2/3 koperku. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem wsypujemy ziemniaczki z marchewką i boczek. Mieszamy razem. Polewamy naszą zalewą. Pieczemy pierwsze 25 min z nakryciem kolejne 15 pieczemy bez (180 C). Podajemy z sałatą, górę posypujemy resztą koperku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz