7 lutego 2015

Zapiekanka z kurczakiem, brokułami i pieczarkami w sosie śmietankowym.

Cześć Wam! 
Trochę przerwy miałam przyznaję się bez bicia nie chciało mi się, Mam aparat od miesiąc ale jakoś nie mogłam się pozbierać. Zastanawiałam się trochę nad blogiem, chciałabym prowadzić tu trochę świeżości i nie skupiać się tylko na przepisach. Jakoś ten blog nie odzwierciedla mojej osoby, Chciałabym trochę wprowadzić lifestylu, urody... a przede wszystkim życia.
Wiązałoby się to oczywiście ze zmianą wyglądu oraz nazwy bloga... sama nie wiem.. ale chyba do tego dojdzie. Jak na razie mam dla Was przepis na zapiekankę, prostą i szybką. Zapraszam i smacznego :) !

Składniki:

  • 400g makaronu penne
  • pojedyncza pierś z kurczaka lub podwójna mała
  • 3 cebule
  • 15 dag pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dag brokułów (mogą być świeże jak i mrożone)
  • 1,5 szklanki śmietanki 30%
  • pół szklanki wody
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • parmezan ( ja użyłam grana padano)
Makaron gotujemy  al dente według opakowania. Pierś kroimy w kostkę,  w garnku zagotowujemy wodę, dodajemy naszego kurczaka oraz brokuły gotujemy ok. 5 min. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki.   Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, solimy odrobinę. Po 2 min dodajemy pieczarki, podsmażamy. W oddzielnym naczyniu dodajemy śmietankę, wodę, jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy do momentu kiedy  jajko ładnie się rozbije razem ze śmietaną. Żaroodporne naczynie wysmarowujemy olejem, wsypujemy makaron, kurczaka, brokuły oraz cebulę z pieczarkami, przyprawiamy przy okazji ziołami oraz solą i pieprzem. Mieszamy razem. Zalewamy  sosem śmietanowy. Górę posypujemy startym parmezanem, Przykrywamy i pieczemy w 180C przez ok.35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz