7 grudnia 2014

Proste roladki z pieczarkami i żółtym serem

Bardzo proste, ale pyszne roladki na niedzielny obiad. Proste połączenie drobiu z pieczarkami oraz serem. Zarówno  będą pasować do ziemniaków ale również kaszy czy ryżu. Dla tych co są bardziej uważają na to co jedzą ( ja też zaliczam się do takich osób od jakiegoś półtora miesiąca) polecam nie dodawać sera ;).
instagramowa jakość, przepraszam po raz 3 !

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 300g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka plasterków sera  żółtego
  • pieprz, sól
  • świeża posiekana natka pietruszki
  • olej
  • wykałaczki
Kurczaka myjemy, i przygotowujemy tak jak na kotlety, najlepiej żeby były jak największe.  Przyprawiamy ulubiona przyprawą do kurczaka z obu stron i zostawiamy w lodówce na ok 15 min. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojoną  w plastry cebulę, od razu solimy, smażymy około 2 minuty, Do cebuli dodajemy nasze pieczarki oraz posiekany czosnek. Smażymy do momentu aż z pieczarek odparuje woda, Doprawiamy. Wyciągamy kurczaka, na górę dajemy plasterek sera, pieczarki i posypujemy natką pietruszki. Zawijamy w roladkę i przekłuwamy wykałaczką ażeby wszystko się ładnie trzymało. Powtarzamy czynność ze wszystkimi kawałkami mięsa. Przekładamy roladki do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C, czas pieczenia ok. 35 min. Po jakiś 20 min  naczynie możemy przykryć pokrywką, Smacznego !!!


1 komentarz: