28 lipca 2013

Roladki z serem fetą i papryką

Mój dzisiejszy obiad roladki z filetów z kurczaka. Co niedzielę mama robi kotlety, kotlety, kotlety. Postanowiłam wykorzystać jej nieobecność i zrobić wreszcie coś  innego, o to efekty.

 Składnik:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/3 czerwonej papryki
  • ser feta (2/3 kostki)
  • bazylia
  • pieprz
  • olej
  • wykałaczki

Filety kroimy na duże płaty, rozbijamy. Fetę mieszamy z pokrojoną papryką w kosteczkę dodajemy łyżeczkę bazylii. Nakładamy na nasze filety i zawijamy w roladki. Zabezpieczamy wykałaczkami aby nasz ser nie uciekał podczas pieczenia. Podsmażamy ze wszystkich stron  i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok 25 min w 180 C.



4 komentarze:

  1. Ja znowu nie mam już pomysłu na pierś z kurczaka :) roladki muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mam naczynia, niestety...
    Można go upiec w folii albo dostosować jakoś do niego blaszkę na ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że folią będzie okej, na twoim miejscu zawinelabym kurczaka w kieszonki z foli i dała na blaszkę. Mogą wyjść nawet lepsze niż moje :)

      Usuń
    2. Dziękuję za tak szybką odpowiedź :)
      Naczynie żaroodporne jakoś nie było mi do tej pory szczególnie potrzebne, ale widzę, że jednak trzeba będzie zainwestować... Znajduję coraz więcej ciekawych przepisów :)

      Usuń