Składniki na ciasto kruche:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g margaryny do pieczenia
- 1 żółtko
- łyżka śmietany, jogurtu
Na stolnice wysypujemy wszystkie suche składniki, siekamy z margaryną. Dodajemy żółto i śmietanę, wyrabiamy. Formę do tarty wysmarowujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą. Rozwałkowujemy ciasto i władamy do tarty. Nakłuwamy boki tarty, obciążamy dając na papier do pieczenia np. ryż, fasolę. Pieczemy pierwsze 15 min w 180 C z papierem później kolejne 15 min bez obciążników. Odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na budyń gruszkowy:
- 200 ml soku gruszkowego (ja robiłam swój z dodatkiem cytryny)
- 200 ml wody
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
- 85 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- łyżka soku z cytryny
Ponadto:
- 4-5 gruszek
- sok z cytryny
Sok, wodę i mąkę gotujemy w rondelku, ciągle mieszając czekamy aż zgęstnieje. Odstawiamy i dodajemy masło mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Dodajemy jajka i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Stawiamy ponownie na średni ognień, mieszamy i czekamy aż się zagotuje po czym wyłączamy gaz.
Na ostudzoną tartę wylewamy ciepły budyń. Czekamy aż wystygnie po czym na wierzch układamy plasterki obranych gruszek które uprzednio były skropione sokiem z cytryny. Tartę przechowujemy w lodówce. Możemy podawać z lodami :) Smacznego
minammmmmmmmmmmmmmm
OdpowiedzUsuńPyszna ,porywam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam Pyszności zniknęła zaraz po przestygnięciu:)
OdpowiedzUsuń