16 czerwca 2014

Kokosanki


Składniki.:
  • 200g wiórków kokosowych
  • 70 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mleka
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Dodajemy mleko, mieszamy. Dodajemy cały kokos, ma powstać gęsta masa kokosowa. W misce ubijamy nasze białka pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Kiedy ubijemy już pianę na sztywno dodajemy do niej naszą masę kokosową i miksujemy na małych obrotach. Przygotowujemy blachę z  papierem do pieczenia i wykładamy łyżeczką naszą masę i formujemy małe placuszki.  Pieczemy około 13 min w 180 C do rumianego koloru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz