10 czerwca 2014

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami


Składniki:
  • 700g młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 200g wędzonego boczku
  • pęczek koperku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • sól, pieprz, tymianek
Ziemniaczki obieramy, szorujemy oraz  kroimy na ćwiartki bądź na połówki. Marchewki obieramy kroimy w plasterki. Ziemniaki stawiamy na ogień, po zagotowaniu dodajemy marchewkę, gotujemy przez jeszcze ok. 10 min. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy (bez żadnego tłuszczu!). Śmietany mieszamy razem, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy łyżeczkę tymianku i 2/3 koperku.  Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem wsypujemy ziemniaczki z marchewką i boczek. Mieszamy razem. Polewamy naszą zalewą. Pieczemy pierwsze 25 min z nakryciem kolejne 15 pieczemy bez (180 C). Podajemy z sałatą, górę posypujemy resztą koperku. 
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz