10 lipca 2014

Mini pierożki z botwinką


Farsz z botwinki na ok. 120 mini pierożków:
  • 2,5 szklanki surowej botwinki
  • 300 g białego twarogu 
  • 1 serek typu fromage (czosnkowy)
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek koperku
  • sól, pieprz 
  • masło
Botwinkę myjemy dokładnie, siekamy na drobno podgotowujemy ok. 3-4 min we wrzątku. Przekładamy na patelnię Dodajemy łyżkę masła i podsmażamy 1 min. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy czosnek, zgnieciony uprzednio praską. Podsmażamy kolejną minutę. Ściągamy z ognia  i przekładamy do miski. Po chwili kiedy botwinka ostygnie dodajemy twaróg, serek, posiekany koperek i mieszamy do momentu aż nasza masa będzie jednolita. 

 
Kiedy już zrobimy nasze ciasto na pierogi, rozwałkowujemy je na ok.2-3 mm. Wycinamy za pomocą literatki kółka. I nakładamy 3/4 łyżeczki farszu z botwinki. Sklejamy boki w formie pierogów i przekładamy na tackę uprzednio posypaną mąką. 

Do dużego garnka wlewamy wodę, stawiamy na gaz i czekamy aż się zagotuje, solimy. Gotujemy porcjami pierogi. Kiedy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez minutę i wyławiamy do durszlaka polewamy zimną wodą. Podajemy z roztopionym masełkiem oraz z jogurtem greckim. 




2 komentarze: