2 grudnia 2014

Pancakes

Po dłuższym czasie nieodzywania znowu jestem, tym razem z innym przepisem na panecakes, przepis na polskie panecakes z bloga Kwestia Smaku. Przepyszne, puchate, idealne na deser. Łatwe szybko się robią. Niestety, pojawił się nowy problem z aparatem, tzn. brak aparatu, dlatego zdjęcie z mojego instagrama @e.w.u .

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 75g masła
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia  
Masło roztapiamy w rondelku. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko, miksujemy, dodajemy stopniowo przesiana make z proszkiem do pieczenia. Po chwili dodajemy także przesiany cukier puder. Na końcu do miski wędruje roztopione masło i szczypta soli. Odstawiamy ciasto na 15 min. Mozna tez podzielić masę na dwie części i do jednej dodać 2 łyżki kakao. Placki smażymy po obu stronach na średnim ogniu do momentu aż zaczną się przyrumieniać. Podajemy z syropem klonowym, sosem z owoców, można tez dodać lody, bita śmietanę, ale to już od Was samych zależy :) Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam pancakes :) z lodami musiały smakować obłędnie :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń