Składniki na kruche ciasteczka ok. 6 blach od piekarnika:
- 50 dag mąki
- 25 dag margaryny do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
- 20 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy. Siekamy razem z margaryną, dodajemy żółtka śmietanę, szybko wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki przykryte woreczkiem na ok 2h.
Po tym czasie wałkujemy na ok grubość 4mm. Wycinamy wykrawaczami do ciastek. Pieczemy ok 10-12min do złotego koloru.
Składniki na lukier królewski:
- 250 g cukru pudru
- 1 białko
- sok z cytryny
Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy białko. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy kroplami sok z cytryny do momentu otrzymania pożądanej gęstości. Lukier powinien być błyszczący i tworzyć stożek. Nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.
piękne! dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńciasteczka wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń