Składniki na kruche ciasteczka ok. 6 blach od piekarnika:
- 50 dag mąki
 - 25 dag margaryny do pieczenia
 - 2 żółtka
 - 3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
 - 20 dag cukru pudru
 - 1 opakowanie cukru waniliowego
 
Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy. Siekamy razem z margaryną, dodajemy żółtka  śmietanę, szybko wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki przykryte woreczkiem na ok 2h.
Po tym czasie wałkujemy na ok grubość 4mm. Wycinamy wykrawaczami do ciastek. Pieczemy ok 10-12min do złotego koloru. 
Składniki na lukier  królewski:
- 250 g cukru pudru
 - 1 białko
 - sok z cytryny
 
Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy białko. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy kroplami sok z cytryny do  momentu otrzymania pożądanej gęstości. Lukier powinien być błyszczący i  tworzyć stożek. Nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.

piękne! dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńciasteczka wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń