23 grudnia 2013

Kruche ciasteczka + lukier królewski


Składniki na kruche ciasteczka ok. 6 blach od piekarnika:
  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśniej śmietany 18%
  • 20 dag cukru pudru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, cukier waniliowy. Siekamy razem z margaryną, dodajemy żółtka  śmietanę, szybko wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki przykryte woreczkiem na ok 2h.
Po tym czasie wałkujemy na ok grubość 4mm. Wycinamy wykrawaczami do ciastek. Pieczemy ok 10-12min do złotego koloru. 

Składniki na lukier  królewski:
  • 250 g  cukru pudru
  • 1 białko
  • sok z cytryny
Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy białko. Miksujemy na średnich obrotach, dodajemy kroplami sok z cytryny do  momentu otrzymania pożądanej gęstości. Lukier powinien być błyszczący i  tworzyć stożek. Nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.





2 komentarze: