14 czerwca 2014

Muffiny Raffaello


Składniki na muffiny (ok. 9 dużych):
  • 150 g mąki 
  • 70 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 50 ml soku z cytryny
  • 120 g roztopionego masła
Składniki rozdzielamy na suche i mokre. Obydwa mieszamy. Łączymy ze sobą. Przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy ok. 20-25 min w 180 C do suchego patyczka. 

Składniki na krem kokosowy:
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 125 serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady
  • 6-7 łyżek wiórek kokosowych
Ponadto:
  • pralinki Raffaello 
  • wiórki zrobione z reszty czekolady
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek. Miksujemy na małych obrotach. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i dodajemy do naszej śmietanowej masy i miksujemy. Dodajemy kokos, mieszamy delikatnie łyżką. Odstawiamy do lodówki.

Po upływie godziny przekładamy masę do rękawa cukierniczego i nakładamy na nasze ostudzone muffinki. Na szczyt kremu dajemy kulkę raffaello i posypujemy wiórkami z białej czekolady. Tak przygotowane muffinki przechowujemy w lodowce. Smacznego



1 komentarz: