3 września 2013

Ruskie naleśniki



Składniki na naleśniki 15-20 sztuk:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
Mleko łączymy z jajkami, dodajemy mąkę i sól. Mieszamy i smażymy cienkie naleśniki.

Składniki na farsz:
  • 1 kg ziemniaków
  • 150-200 g twarogu
  • 3 cebule
  • sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy, tłuczemy. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy nasze ziemniaki trochę przestygły dodajemy cebulę twaróg i tłuczemy razem. Pieprzymy i solimy do smaku.

Farsz nakładamy na naleśnika, zawijamy i obsmażamy  na tłuszczu. Można podawać ze śmietaną.


Zapraszam do akcji  blog "Mops w kuchni" : http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5930

12 komentarzy:

  1. To chyba moje ulubione naleśniki! A na pewno są w czołówce. Przepyszne także ze startym żółtym serem, polecam spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Też je już popełniłam, uwielbiam ten farsz ;) Abym mogła zaakceptować w akcji psiankowatej, poproszę jeszcze o oznaczenie wpisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcia robiła takie...oj jak mi to smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam takich. Ale wydają się interesujące. Muszę je wypróbować. Tylko nie wiem ile jest mleka a ile mąki. Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam na takie ochotę już długi czas :> A nie są bardzo ciężkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... trochę są ale gdy doda się śmietany są całkiem fajne :) Zjesz dwa i po tobie :P

      Usuń
  6. Chyba nie dwa razy mleko co?

    OdpowiedzUsuń
  7. Super jedzonko te naleśniki

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam te naleśniki :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń