2 czerwca 2014

Tarta z rabarbarem i truskawkami


Składniki na kruche ciasto:
  • 1/2 margaryny do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
Ponadto:
  • 20 dag rabarbaru pokrojonego w plasterki
  • 10 dag truskawek pokrojonych w plasterki
  • bułka tarta
  • dżem porzeczkowy
Zagniatamy ciasto. Zastawiamy w lodówce na ok. 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy połowę ok       3-4mm, a drugą część zostawiamy w lodówce. Przekładamy do formy wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na tak przygotowane ciasto układamy obciążniki ( papier do pieczenia dajemy na ciasto i wsypujemy np. ryż, fasole czy ceramiczne kuleczki). Pieczemy nasze ciasto w 180 stopniach przez 15 min po czym wyjmujemy, spód smarujemy dżemem, posypujemy bułką tartą (nie żałować) dodajemy w około rabarbar a na środek nasze truskawki. Ponownie posypujemy bułką tartą. Z pozostałego ciasta robimy paseczki o grubości podobnej jak ciasto. Układamy w kratkę na naszej tarcie. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 35-40 min. Tak  aby ciasto się zarumieniło. 



Rabarbalove

1 komentarz: