Składniki:
- ok. 1 kg dyni
- 4 ziemniaki
- 2 l bulionu z kostki bądź prawdziwego wywaru drobiowego bądź warzywnego
- 4 marchewki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- majeranek
- ostra papryka
- suszony imbir
- łyżka masła
Dynię, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy ziemniaki i marchewkę gotujemy ok 10-15 min, dorzucamy dynię i gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na masełku. Dodajemy do garnka wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gotujemy następne 5 min aż wszystko będzie miękkie. Odstawiamy na chwilę aby zupa przestygła i miksujemy na krem. Przyprawiamy do smaku kto jak lubi. Podajemy z grzankami bądź z prażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego :)
świetna zupka, uwielbiam kremy :) smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń