17 września 2013

Zupa krem z dyni


Składniki:
  • ok. 1 kg dyni
  • 4 ziemniaki
  • 2 l bulionu z kostki bądź prawdziwego wywaru drobiowego bądź warzywnego
  • 4 marchewki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól
  • majeranek
  • ostra papryka
  • suszony imbir
  • łyżka masła
Dynię, ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy ziemniaki i marchewkę  gotujemy ok 10-15 min, dorzucamy dynię i gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na masełku. Dodajemy do garnka wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Gotujemy następne 5 min aż wszystko będzie miękkie. Odstawiamy na chwilę aby zupa przestygła i miksujemy  na krem. Przyprawiamy do smaku kto jak lubi. Podajemy z grzankami bądź z prażonymi ziarnami słonecznika. Smacznego :)



1 komentarz: