Sezon na truskawki powoli dobiega końca, a ja dopiero teraz zaczęłam robić coś z truskawek. No cóż lepiej później niż wcale. Tarta wyszła mi fajna, nie jest bardzo słodka. Porzeczki dają jej nutkę kwaskowatości. Szybka i prosta.
Składniki na ciasto kruche:
- 150 g mąki
- 1/2 margaryny do pieczenia
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- aromat waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekam z margaryną. Dodaję jajka i aromat. Zagniatam ciasto wkładam na 1h do lodówki. Do formy wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wkładam rozwałkowane ciasto. Nakłuwam widelcem spód i boki. Zakrywam papierem do pieczenia i wsypuję np. fasolę, ryż aby ciasto nam nie urosło. Piekę przez 15 min w 180C, zdejmuję papier i piekę przez następne 15 min do złotego koloru.
Składniki na masę budyniową:
- duży budyń
- masło
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek cukru
Dzisiaj jak zrobiłam ten budyń wyszło mi go za dużo więc lepiej zrobić z połowy składników. Ja wykorzystałam go do deserku który będzie pokazany poniżej,
Budyń robimy wg, przepisu na opakowaniu dodając 5 łyżek cukru zamiast 3. Odstawiamy i przykrywamy folią. Gdy budyń jest lekko ciepły dodajemy stopniowo masło i miksujemy.
Składniki mus porzeczkowo-truskawkowy:
- garść truskawek
- garść porzeczek
- 4 łyżeczki żelatyny
- cukier
Owoce (mogą być inne w zależności od sezonu) gotujemy z cukrem (cukru dodać tyle ile uważacie ja dodałam 5 łyżek i mus wyszedł lekko kwaskowaty) rozgniatamy. Do kubka dodajemy żelatynę i 3 łyżki zimnej wody. Gdy owoce wypuszczą soki i lekko się podgotują dodajemy żelatynę i mieszamy ok. 1 min. Odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy.
Po wystygnięciu ciasta na spód dajemy masę budyniową (przestudzoną) i mus porzeczkowo -truskawkowy. Dekorujemy owocami i miętą.
I deserek i ciacho wspaniałe :) Pięknie się prezentuje i na pewno jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenie...budyń i owoce..sama często robię:)
OdpowiedzUsuńsłdko-kwaśne połaczenia mmmmmmmm moje ulubione.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!