3 lipca 2013

Zapiekana szparagówka z kiełbasą

Otwieram sezon na szparagówkę. Pierwszy zbiór i pierwsza zapiekanka. Idealna do młodych ziemniaków czy też podawana sama. Polecam, jest prosta i przepyszna. 

Składniki:
  • 500 g szparagówki
  • 4 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • laska dobrej kiełbasy
  • kubek śmietany 18%
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • pietruszka
  • sól, pieprz
Szparagówkę i marchewkę podgotowujemy. Pomidory, cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę. Oddzielnie podsmażamy cebulę i kiełbasę. Do żaroodpornego naczynia dajemy wszystkie składniki i polewamy wymieszaną śmietaną z przecierem. Solimy, pieprzymy i posypujemy pietruszką. Wkładamy do piekarnika na ok. 35 min w 190C.








(Warzywa strączkowe-edycja letnia 2013

3 komentarze:

  1. Świetna zapiekanka! Będziemy musieli taką zrobić... Zapiekanki są super, mają fajny smak, szybko się je robi i mniej mycia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy ja wiem czy mniej mycia :D Ja akurat jakoś zawsze mam dużo. Pozdrawiam

      Usuń