17 maja 2014

Mega ciasto na pizze !

Moje najukochańsze ciasto na pizze ! Chrupiące, prawdziwe włoskie, nie polskie drożdżowe jak na bułkę ;-)

Składniki na jedną dużą:
  • 250g mąki typu 500
  • 3-4g drożdży suchych
  • łyżka oleju
  • 115 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki wody
  • pół łyżeczki soli
Do kubeczka wsypujemy nasze drożdże oraz cukier zalewamy troszkę naszą wodą, mieszamy i dostawiamy tak aby drożdże się zaprzyjaźniły. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, nasze drożdże, resztę wody oraz sól. Ciasto zgniatamy, kiedy już jest dobrze wyrobione pozostawiamy je w naszej misce. Aby ciasto nie zrobiło się suche możemy zmoczyć powierzchnie lekko wodą. Odstawiamy na 2h uprzednio przykrywając bawełniana ściereczką w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia.

Kiedy nasze ciasto już wyrosło, dzielimy sobie na mniejsze, bądź robimy z całości pizze. Rozwałkowujemy na stolnicy bądź pracujemy tylko rękami w celu uzyskania takiej grubości jaką lubimy. Przenosimy na blaszkę wcześniej posypaną mąką. Pizze o cienkim cieście pieczemy ok. 15 min w 180stopniach , jeśli ktoś robi grubszą  trzeba dać troszkę więcej czasu na upieczenie. 

Jeśli chodzi o dodatki, to już wg. gustu. W mojej ostatniej pizzy dałam kukurydzę, pieczarki, wędlinę, pomidorki i mozzarellę. Spód wysmarowałam przecierem pomidorowym, dodatki posypałam jeszcze bazylią.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. jeśli smakuje tak jak wygląda... to musi być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń