30 czerwca 2013

Tarta z masą budyniową i musem porzeczkowo-truskawkowym


Sezon na truskawki powoli dobiega końca, a ja dopiero teraz zaczęłam robić coś z truskawek. No cóż lepiej później niż wcale. Tarta wyszła mi fajna, nie jest bardzo słodka. Porzeczki dają jej nutkę kwaskowatości. Szybka i prosta.


Składniki na ciasto kruche:
  • 150 g mąki
  • 1/2 margaryny do pieczenia
  • 1 całe jajko 
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia siekam z margaryną. Dodaję jajka i aromat. Zagniatam ciasto wkładam na 1h do lodówki. Do formy wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą wkładam rozwałkowane ciasto. Nakłuwam widelcem spód i boki. Zakrywam papierem do pieczenia i wsypuję np. fasolę, ryż aby ciasto nam nie urosło. Piekę przez 15 min w 180C, zdejmuję papier i piekę przez następne 15 min do złotego koloru.

Składniki na masę budyniową:
  • duży budyń
  • masło
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
Dzisiaj jak zrobiłam ten budyń wyszło mi go za dużo więc lepiej zrobić z połowy składników. Ja wykorzystałam go do deserku który będzie pokazany poniżej,
Budyń robimy wg, przepisu na opakowaniu dodając 5 łyżek cukru zamiast 3. Odstawiamy i przykrywamy folią. Gdy budyń jest lekko ciepły dodajemy stopniowo masło i miksujemy.

Składniki mus porzeczkowo-truskawkowy:
  • garść truskawek
  • garść porzeczek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • cukier
Owoce (mogą być inne w zależności od sezonu) gotujemy z cukrem (cukru dodać tyle ile uważacie ja dodałam 5 łyżek i mus wyszedł lekko kwaskowaty) rozgniatamy. Do kubka dodajemy żelatynę i 3 łyżki zimnej wody. Gdy owoce wypuszczą soki i lekko się podgotują dodajemy żelatynę i mieszamy ok. 1 min. Odstawiamy do wystygnięcia i miksujemy.


Po wystygnięciu ciasta na spód dajemy masę budyniową (przestudzoną) i mus porzeczkowo -truskawkowy. Dekorujemy owocami i miętą. 





3 komentarze:

  1. I deserek i ciacho wspaniałe :) Pięknie się prezentuje i na pewno jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie połączenie...budyń i owoce..sama często robię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. słdko-kwaśne połaczenia mmmmmmmm moje ulubione.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń