11 lipca 2013

Sorbet z czerwonych owoców

Sorbet, idealny na gorące lato. Szybko orzeźwia  można użyć różnych owoców ja tym razem użyłam: porzeczek białych, czarnych i czerwonych, poziomek, malin. Wyszedł mi kwaskowaty. Ja przedstawiam przepis bez maszynki do lodów ponieważ jej nie posiadam. Taki proces bez maszynki jest pracochłonny ale warto się poświęcić.

Składniki:
  • 400g owców sezonowych 
  • pół szklanki cukru ( ale trzeba próbować to zależy jak kto lubi )
  • szklanka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
 Owoce miksuje blenderem, aby pozbyć się pestek przecedzam przez sitko. Dodaje cukier, wodę i sok, miksuję. Wkładam do zamrażarki po 30 min ponownie miksuje i znowu sorbet ląduje do zamrażarki i tak koło się toczy aż do uzyskania konsystencji lodów.



1 komentarz: