13 sierpnia 2013

Zupa krem z kukurydzy


Składniki:
  • 3 kolby
  • litr bulionu (drobiowy, warzywny)
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 pieprzu ziołowego
  • sól
Z  kukurydzy odkrawamy ziarna, przemywamy. Cebule kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Do garnka dajemy masło, cebule, marchewkę i czosnek. Podsmażamy chwileczkę i dodajemy kukurydze. Smażymy   4-5 min i  dodajemy bulion. Gotujemy 15 min po czym odstawiamy, miksujemy blenderem i przecedzamy aby oddzieliły nam się skórki które się nie zmiksowały.


1 komentarz:

  1. mniam! uwielbiam krem z kukurydzy! mój faworyt wsród zup razem z kremem z zielonego ogórka:)

    PS. Wielkie dzięki za udział w akcji "Kukurydziane Wariacje II". ;) I zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;).

    OdpowiedzUsuń