Składniki:
- 3 kolby
- litr bulionu (drobiowy, warzywny)
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 pieprzu ziołowego
- sól
Z kukurydzy odkrawamy ziarna, przemywamy. Cebule kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Do garnka dajemy masło, cebule, marchewkę i czosnek. Podsmażamy chwileczkę i dodajemy kukurydze. Smażymy 4-5 min i dodajemy bulion. Gotujemy 15 min po czym odstawiamy, miksujemy blenderem i przecedzamy aby oddzieliły nam się skórki które się nie zmiksowały.
mniam! uwielbiam krem z kukurydzy! mój faworyt wsród zup razem z kremem z zielonego ogórka:)
OdpowiedzUsuńPS. Wielkie dzięki za udział w akcji "Kukurydziane Wariacje II". ;) I zapraszam do dodawania kolejnych przepisów ;).