18 maja 2014

Kurczak pieczony z pietruszką i cebulą


Składniki:
  • kurczak w całości ok. 1,5kg
  • pęczek świeżej pietruszki 
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • tymianek 
  • olej (oliwa)
  • masło 
  • sól, pieprz
  • parę marchewek 
Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Między skórą a piersiami robimy kieszeń, nacieramy solą i wkładamy 3/4 pęczka natki bądź siekamy i mieszamy z dwoma łyżkami oleju  i wkładamy. Do miseczki wsypujemy obie papryki w proporcjach 1:1, wsypujemy takie pieprz i sól do smaku. Wlewamy olej aby nasza marynata dobrze rozprowadziła się nam po kurczaku. Kiedy już zrobimy naszą marynatę, smarujemy całego kurczaka, i odstawiamy na noc do lodówki przykrywając folia. Gdy nie mamy czasu możemy odstawić na 1h, wiadomo że kurczak który był w marynacie całą noc będzie lepszy.

Do środka kurczaka dajemy cebulę pokrojoną w piórka pomieszaną z pietruszką, z dwoma łyżkami oleju, pieprzem i solą. Kiedy nasza cebula już jest w środku, wciskamy również 2-3 kawałki masła. 

Nóżki możemy zawiązać aby nasza cebula nie wypadała. Wkładamy do żaroodpornego naczynia wcześniej wyłożonego marchewkami.

Pieczenie:
Kurczaka pieczemy w 180 stopniach, na początku układamy go na boku i pieczemy 25 minut później odwracamy na drugi bok i również pieczemy 25 min. Kiedy mamy opieczone dwa boki, układamy kurczaka  piersiami do góry i pieczemy 55 minut. W między czasie podlewamy go płynem z naczynia.
Kiedy nasz kurczak się upiecze odstawiamy go na 15 min aby odpoczął. 

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Piękny i rumiany ten Twój kurczak :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń