14 maja 2014

Zapiekany makaron ze szparagami, kurczakiem oraz pomidorkami

Sezon na szparagi powoli już się kończy ale ja właściwie dopiero go zaczęłam. Tym razem z białymi szparagami i to prosto z ogródka od mojego sąsiada za płotem ;).

Składniki:
  • 400g makaronu penne
  • 1/2 dużej piersi z kurczaka
  • 5-6 białych szparagów
  • 8 pomidorków (ja użyłam pomidorów podłużnych)
  • 400 ml śmietanki 30%
  • masło, olej
  • estragon 
  • pieprz, sól 
Makaron gotujemy al dente,  szparagi gotujemy przez ok.10 min. Kurczaka kroimy w dużą kostkę i podsmażamy na łyżce masła i oleju. Na samym końcu solimy i pieprzymy. W międzyczasie żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i przekładamy nasz makaron i dodajemy usmażonego kurczaka. Mieszamy. Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka wrzucamy pomidorki przekrojone w pół, smażymy ok. 2 min na średnim ogniu. Wlewamy śmietankę, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy ok. 3-4 min na małym ogniu. Dodajemy 2 szczypty estragonu. Wylewamy śmietankę razem z pomidorami na nasz makaron, układamy na górze nasze szparagi (wcześniej przekrojone na pół) oraz posypujemy  estragonem. Dodajemy jeszcze w paru miejscach małe kawałeczki masła. Wkładamy do nagrzanego piekarnika  na ok. 35min (180stopni).
Smacznego :)


Szparagi

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystkie te składniki, także na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń