27 maja 2014

Zupa koperkowa z kluseczkami



Składniki:
  • 120g mąki
  • 1 jajko
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 marchewki 
  • 200g śmietany 18%
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
Do garnka wlewamy 1,5l wody, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku. Kiedy to wszystko nam się zagotuje, gotujemy jeszcze przez ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy kostki bulionowe.

Mąkę przesiewamy  na stolnicę. Robimy wgłębienie i wbijamy jajko oraz wlewamy 2 łyżki wody. Zagniatamy, ciasto powinno być twarde. Odrywamy kawałki ciasta oraz formujemy podłużne małe kluseczki. 

Koperek siekamy. Kluseczki wsypujemy do gotującej się zupy. Po czasie kiedy wypłynął nam na wierzch dodajemy, koperek, oraz śmietanę do której uprzednio dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru. Mieszamy i gotowe. Na wierzch możemy jeszcze posypać koperkiem. Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz