7 lipca 2014

Zapiekanka kalafiorowa

Po chwilowej przerwie związanej z moją szkołą powracam z bardzo prostym przepisem na zapiekankę kalafiorową. Pamiętam ją od lat zazwyczaj robiła ją starsza siostra, teraz role się zamieniły i to ja zajmuję miejsce domowej gospodyni, a wiec zapraszam do czytania, oglądania i gotowania !


Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 laski kiełbasy 
  • 1 duży kubeczek śmietany 12%
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • masło
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki.Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior i marchewkę gotujemy razem do momentu aż będą lekko miękkie. Kiełbasę obieramy kroimy w kosteczkę podsmażamy bez tłuszczu. Przekładamy ją do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy cebulę na maśle pokrojoną w kostkę. Śmietanę, przecier mieszamy razem dodajemy przyprawy do smaku. Gdy będzie za gęsta dodajemy parę łyżek wody. Do żaroodpornego naczynia dodajemy wszystkie składniki, mieszamy i polewamy sosem. Zapiekamy bez przykrycia w 170 C przez około 35 minut. Smacznego !

1 komentarz:

  1. jejku jak ja uwielbima takie zapiekanki, połączenie warzyw z mięsem jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy makaronu. Dzięki wielkie za pomysł, polecam dodanie sosu 1000 wysp, czosnkowego czy dressing ziołowy Develey. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń