Dalsza część moich burgerów z małym opóźnieniem.
Składniki na kotlety (5 sztuk po 150g):
- 75dag mięsa mielonego z łopatki
- 1 żółtko
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz
- natka pietruszki
Wszystkie składniki mieszamy razem, pieprzymy do smaku. Formujemy nasze burgery. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie, posypujemy z jednej strony kotleta solą i smażymy na posolonej stronie. Po 4-5 min odwracamy na drugą stronę uprzednio również posoloną. Gdy robimy cheeseburgery kładziemy na burgera ser.
Składniki na dip czosnkowy:
- 200ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Nasz jogurt przekładamy do miseczki, przez praskę przeciskamy czosnek dodajemy do jogurtu. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 15 min aby smaki się połączyły.
Składniki na sos do burgerów:
- 6-7 łyżek ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- pół łyżeczki musztardy
- pół łyżeczki curry
- sól pieprz
Wszystkie składniki mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.
Składniki na całego burgera:
- liście sałaty
- plastry pomidora
- plastry sparzonej cebuli
- plastry korniszonów
- bułki na hamburgery (przepis )
Bułkę kroimy na dwie części podpiekamy na patelni. Na dół kładziemy sałatę, pomidory, ogórki, mięso. Polewamy dipem czosnkowym i zakrywamy górną częścią która jest posmarowana sosem do burgerów. Naszego burgera podajemy z sałatą, frytkami bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami ( podgotowuje ziemniaczki, odcedzam wykładam na brytfankę i piekę przez ok 30 min w 180C z termoobiegiem)
Apetyczne! :)
OdpowiedzUsuń