21 lipca 2013

Burger/dip czosnkowy/ sos do burgerów

Dalsza część moich burgerów z małym opóźnieniem.

Składniki na kotlety (5 sztuk po 150g):

  • 75dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
  •  pieprz
  • natka pietruszki
Wszystkie składniki mieszamy razem, pieprzymy do smaku. Formujemy nasze burgery. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnie, posypujemy z jednej strony kotleta solą i smażymy na posolonej stronie. Po 4-5 min odwracamy na drugą stronę uprzednio również posoloną. Gdy robimy cheeseburgery kładziemy na burgera ser.

Składniki na dip czosnkowy:

  • 200ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki bazylii
  • pół łyżeczki oregano
  • sól, pieprz
Nasz jogurt przekładamy do miseczki, przez praskę przeciskamy czosnek dodajemy do jogurtu. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 15 min  aby smaki się połączyły.

Składniki na sos do burgerów:

  • 6-7 łyżek ketchupu
  • 3 łyżki majonezu
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki curry
  • sól pieprz
Wszystkie składniki mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.


Składniki na całego burgera:

  • liście sałaty
  • plastry pomidora
  • plastry sparzonej cebuli
  • plastry korniszonów
  • bułki na hamburgery (przepis )
Bułkę kroimy na dwie części podpiekamy na patelni. Na dół kładziemy sałatę, pomidory, ogórki, mięso. Polewamy dipem czosnkowym i zakrywamy górną częścią która jest posmarowana sosem do burgerów. Naszego burgera podajemy z sałatą, frytkami bądź jak ja z pieczonymi ziemniaczkami ( podgotowuje ziemniaczki, odcedzam wykładam na brytfankę i piekę przez ok 30 min w 180C z termoobiegiem)



1 komentarz: