13 lipca 2013

Placek krucho-drożdżowy z jabłkami i bezą

Ten przepis gości u nas w domu od paru lat. Jak miałam jakieś 16 lat natknęłam się na niego w programie 'Ewa gotuje'. Jest przepyszny, idealny z lodami i z kawą. Za każdym razem gdy robię go w domu, znika w jeden dzień.

Składniki:

  •  300 g mąki
  • masło
  • 2 łyżki cukru 
  • 40 g drożdży
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 kg jabłek 
  • cynamon
Drożdże zasypuję 2 łyżkami cukru, mieszam i odstawiam. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Siekam z masłem dodaje 4 żółtka i drożdże. Wyrabiam ciasto, rozwałkowuje i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiam do wyrośnięcia.

Jabłka obieram i kroję na ćwiartki. Podsmażam na patelni i dodaje cynamon (ile kto lubi). Białka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy nasze ciasto wyrosło wykładam jabłka i bezę na górę. Do rozgrzanego piekarnika na 180 C wkładam formę przykrytą folią na ok 45-50 min. Po ok.  35 ściągam folię i piekę do zarumienienia się bezy. Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz