Ten przepis gości u nas w domu od paru lat. Jak miałam jakieś 16 lat natknęłam się na niego w programie 'Ewa gotuje'. Jest przepyszny, idealny z lodami i z kawą. Za każdym razem gdy robię go w domu, znika w jeden dzień.
Składniki:
- 300 g mąki
- masło
- 2 łyżki cukru
- 40 g drożdży
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 kg jabłek
- cynamon
Jabłka obieram i kroję na ćwiartki. Podsmażam na patelni i dodaje cynamon (ile kto lubi). Białka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy nasze ciasto wyrosło wykładam jabłka i bezę na górę. Do rozgrzanego piekarnika na 180 C wkładam formę przykrytą folią na ok 45-50 min. Po ok. 35 ściągam folię i piekę do zarumienienia się bezy. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz