Sezon na cukinie uważam za otwarty. Co rok cukinia króluje w mojej kuchni i co rok już pod koniec mam jej dosyć. Leczo, placuszki, kotlety wszystko co możliwe z cukinii. Zawsze rośnie nam tak dużo, że ją rozdajemy byle się jej pozbyć ;-). A teraz coś o przepisie, placuszki wymyśliłam ja o ile dobrze pamiętam. Są szybkie, można do nich dać co aktualnie mamy w lodówce, szynkę, parówki, pomidory czy marchewkę. Idealne na późny obiad czy też wczesną kolację.
Składniki na dużą porcję:
- ok. 2 kg cukinia
- 20 dag szynki
- 2 duże cebule
- natka pietruszki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- pieprz, sól, zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
smakowite placuszki :)
OdpowiedzUsuńdzięki za dodanie przepisu do akcji ;-)
Placuszki z cukinii - pyszota :) Niedawno też robiłam, całkiem podobne. :)
OdpowiedzUsuń