27 lipca 2013

Pancakes z sosem malinowym

Przepyszne naleśniczki, na śniadanie, obiad czy kolacje. Fajne na deser. Puszyste milusie co tu jeszcze można dodać, hmmm... nic trzeba spróbować.
Mam dla was też  informacje dotyczącą fajnego konkursu, a organizuje go moja siostra studentka Akademii Sztuk Pięknych. Do wygrania grafika, informacje na jej Facebooku ( KLIK ). Jeśli ktoś uważa, że nie ma szczęścia można również zakupić i fajnie przyozdobić swoją kuchnie, salon, dom jej grafikami. Wszystkie grafiki do kupienia są na jej blogu ( KLIK ).
Składniki na pancakes:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy
Mleko z jajkami miksujemy, dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Później dodajemy resztę składników i odstawiamy na 15 min. Aby uzyskać efekt jak na zdjęciu ja do 1/3 części  ciasta dodałam łyżkę kakao i podczas smażenia gdy nalałam ciasto jasne na to nalewałam  troszkę ciasta ciemnego. Placki smażymy na teflonowej patelni na średnim ogniu, nie dodajemy tłuszczu.



Składniki na sos malinowy:

  • szklanka malin (mogą być mrożone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie łyżka miodu
Maliny smażymy na małym ogniu z cukrem pudrem. Czekamy aż się rozpadną, dodajemy miód ciągle mieszając. Odstawiamy.

Placki przekładamy sosem malinowym w celu uzyskania torciku. Dekorujemy malinami, miętą i sosem czekoladowym.


5 komentarzy:

  1. Mmm, wyglądają cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie podane, przepysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. te pankejki dwukolorowe to całkiem fajny pomysł :]
    góraaaa pysznych placków na śniadanie - nie może być nic lepszego z rańca!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne! Aż ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wyglądają i te ciemne kropeczki na środku, mniam :)

    OdpowiedzUsuń