15 lipca 2013

Risotto z pieczarkami

Po raz pierwszy robiłam risotto. Chodziło za mną miesiąc no i nadszedł dzień w którym je zrobiłam. Minęła godzina, a ja dalej czuje ten smak. Zapach grzybów rozszedł się po całym domu, mmm. Kremowa konsystencja, chociaż jeden minus brak parmezanu. Siła wyższa 'sklepy'. Mniami co to będę pisać.

Składniki:

  • 400 g ryżu arborito
  • 500 g pieczarek
  • mozzarella
  • ok. 2 litrów bulionu z 3 kostek grzybowych i 1 drobiowa
  • oliwa
  •  3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, natka pietruszki
 Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy na oliwie. Pieprzymy i solimy przekładamy do oddzielnego naczynia. W naczyniu w którym podsmażaliśmy pieczarki szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek. Wrzucamy nasz ryż i smażymy ok. 1 min. Wlewamy dwie chochelki bulionu czekamy aż ryż wchłonie bulion.  Czynność powtarzamy do uzyskania kremowej konsystencji. Ja zużyłam ok. 1,75 l bulionu. Pod koniec dodajemy nasze pieczarki oraz mozzarellę. Solimy i pieprzymy do smaku oraz wsypujemy trochę pietruszki.


3 komentarze:

  1. O tak, risotto to jest to, co tygryski lubia najbardziej :) Z grzybami szczegolnie. Pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Basmati zupelnie nie nadaje sie do risotto, poza tym ok. Jaka mozarella?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trafiłam na jakieś złe źródła z tym ryżem bo trochę czytałam. A o co dokładnie pytasz?

      Usuń