19 lipca 2013

Bułeczki do burgerów

Dawno mnie tu nie było, dzisiejszy i jutrzejszy przepis jest zainspirowany moją wycieczką do Kielc  i zawitanie w restauracji American Home z Kuchennych rewolucji. Spróbowałam tam cheeseburgera. Był przepyszny, mięso bardzo aromatyczne i sos louisiana. Polecam tą knajpę i przepyszne burgery.
Mój dzisiejszy przepis znalazłam na blogu mojetworyprzetwory tylko ja zamiast drożdży świeżych  użyłam drożdży suchych.Wyszły pachnące i mięciutkie.


Składniki:
  • 235 ml mleka
  • 120 ml wody
  • 55 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 560 g mąki pszennej 
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • ziarna sezamu
Mleko, wodę i masło podgrzewamy w garnuszku. Mąkę, drożdże, cukier i sól mieszamy w dużej misce. Dodajemy mleko i jajko, zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę (przykrywamy ściereczką). Po godzinie formujemy bułeczki, ja robiłam bardzo duże. Odstawiamy do wyrośnięcia (40min). Gdy nasze bułeczki już wyrosły smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200C) na 15-20 min do złocistego koloru.

2 komentarze:

  1. bardzo apetycznie wyglądają super

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż sama nabrałam na nie znowu ochoty;) Miło mi, że się skusiłaś i jesteś zadwolona z bułek, są to moje pierwsze "hamburgerowe bułki" i już innych szukać nie będę;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń